Warna Kontra : Hitam Biru Perang Set Semula     Saiz Teks : Kecilkan Teks Set Semula Teks Besarkan Teks
Latar Belakang    Biru  Hijau  Merah  Kuning
 
  icon Daftar | Masuk  

 

header Blog Facebook Twitter RSS
Daftar Masuk

LOKASI BERSEJARAH LOKASI BERSEJARAH

Kota Kuala Kedah

Kota Kuala Kedah atau Kota Kuala Bahang terletak di tebing utara muara sungai Kedah. Ianya dibina sebagai benteng pertahanan bagi negeri Kedah selain dari ibu negerinya di Alor Setar. Sejarah Ringkas Kota yang dibina dalam tahun 1771 semasa zaman pemerintahan sultan Muhammad Jiwa ini siap pembinaanya dalam tahun 1780. Reka bentuk kota ini telah dilukis oleh Hafiz Sab yang ketika itu menjawat jawatan Dato' Maharaja Kadhi. Manakala tukang-tukang mahirnya dibawa darpada India.

Sebuah pintu gerbang telah dibina di bahagian tembok timur menghadap ke Alor Melaka dikenali dengan nama "Pintu Gerbang Kadapuri". Kota ini juga pernah diserang oleh Bugis, Acheh dan Siam. Dalam tahun 1909 apabila Kedah dengan rasminya diletak di bawah penguasaan British beberapa buah pejabat kerajaan telah dibina di dalam kawasan kota ini, termasuklah rumah api. Sebuah pintu gerbang baru telah dibina yng wujud hingga ke hari ini.

Semasa pendudukan Jepun di Tanah Melayu Kota ini dijadikan markas tenteranya sehinggalah kekalahan mereka kepada British dalam tahun 1945. Pada 31 Ogos 1978 kota ini telah diwartakan oleh Jabatan Muzium dan Antikuiti (sekarang Jabatan Muzium Malaysia) sebagai "Tapak Tanah Bersejarah" mengikut peruntukan "Akta Benda Purba 1976" di bawah akta 165. Dalam bulan November 2000 Jabatan Muzium dan Antikuiti (sekarang Jabatan Muzium Malaysia) telah melaksanakan kerja-kerja konservasi tembok timur dan selatan, termasuk membina semula pintu Gerbang Kacapuri yang telah runtuh dalam tahun 1970.

 

Muzium Kota Kuala Kedah

Muzium Kota Kuala kedah terletak kira kira 1 km dari pekan kuala kedah. Muzium ini mempamerkan pelbagai barangan peninggalan sejarah Kota Kuala Kedah.

 

Hari & Masa Lawatan
Sabtu-Khamis : 9.00 pagi-6.00 petang
Jumaat : 9.00 pagi-12.30 tengah hari
(waktu rehat utk Solat Jumaat)
Jumaat : 2.30 petang - 6.00 petang

Bayaran Masuk : Percuma

Kemudahan Pengangkutan
Pengunjung boleh menaiki Bas dari Alor Setar ke Kuala Kedah ataupun menaiki teksi dari Alor Setar atau Terminal feri Kuala Kedah.

 

Alamat Surat-Menyurat :
Muzium Kota Kuala Kedah,
Jabatan Muzium Malaysia
(Wilayah Utara)
Kampung Seberang Kota
06600 Kuala Kedah
Kedah Darul Aman

No.Telefon : 04-741 2152
Faksimili : 04-741 9297


Pegawai untuk dihubungi
En.Md.Zokhi bin Tahir
Penolong Kurator
email : zokhi@jmm.gov.my

e-aduane-bayare-semake-OSCe-mel