MENU

 YBHG.DATO' HAJI MOHD ZOHDI BIN HAJI SAAD, DSDK., SDK., AMK., BCK.

Datuk Bandar, Majlis Bandaraya Alor Setar

emel : zohdi@mbas.gov.my

 

           Yang Berbahagia Dato’ Haji Mohd. Zohdi bin Haji Saad, DSDK. AMK., BCK., dilahirkan pada 22 April 1960 di Kampung Tanjung, Padang Terap Kanan, Kuala Nerang Kedah Darul Aman, anak kepada Haji Saad bin Mad Noor dan Hajah Zainab binti Haji Abdullah. Beliau menerima pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Padang Terap bermula pada tahun 1977 sehingga 1972, Sekolah Menengah Dato’ Syed Ahmad, Kuala Nerang pada tahun 1973 hingga 1978, Sekolah Menengah Dato’ Syed Omar, Alor Setar pada tahun 1978 hingga 1979. Beliau telah melanjutkan pengajian ke peringkat Ijazah Sarjana Muda Ekonomi (Pentadbiran Awam) di Universiti Malaya pada tahun 1980 hingga 1983. Beliau seterusnya telah berjaya menamatkan pengajian di peringkat Ijazah Sarjana di dalam bidang Pentadbiran Perniagaan di Universiti Utara Malaysia pada tahun 2004.

        Hasil perkongsian hidup Yang Berbahagia Dato’ Haji Mohd. Zohdi bersama pasangannya Datin Hajah Nomadiah binti Haji Ariffin yang dimetrai pernikahan pada 5 Disember 1983, mereka telah di kurniakan lima orang cahaya mata, 1 perempuan dan 4 lelaki iaitu Nur Zafirah binti Mohd Zohdi, Mohd Zharif bin Mohd Zohdi, Mohd Zhafri bin Mohd Zohdi, Abdul Azim bin Mohd Zohdi dan Abdullah Amir bin Mohd Zohdi.

Yang Berbahagia Dato’ Haji Mohd. Zohdi telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir Negeri Kedah pada 3 November 1983 dan seterusnya bertugas sebagai Penolong Pengarah Tanah dan Galian Negeri Kedah, Penolong Pegawai Daerah Baling, Penolong Setiausaha Kerajaan SUK, Penolong Pegawai Daerah ( Pembangunan ) Kuala Muda, Setiausaha Majlis Perbandaran Kulim, Pegawai Tadbir Jabatan Zakat Negeri Kedah, Ketua Penolong Setiausaha Kerajaan SUK Kedah ( Bahagian Perumahan ), Setiausaha Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kedah, Pengurus Besar Yayasan Islam Negeri Kedah, Timbalan Pengarah (1) Unit Perancang Ekonomi Negeri Kedah ( UPEN ), Yang Dipertua Majlis Perbandaran Kulim, Timbalan Pengarah Tanah dan Galian (1) ( Pembangunan dan Penguatkuasaan ) , Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pembangunan Langkawi ( LADA ), Pegawai Daerah Sik, Pegawai Daerah Kulim dan berkuatkuasa pada 15 Ogos 2016, beliau telah dipinjamkan sebagai Datuk Bandar yang ke 5 di Majlis Bandaraya Alor Setar.

          Manakala penglibatan  Yang Berbahagia Dato’ Haji Mohd. Zohdi dalam aktiviti luar perkhidmatan yang berkaitan bidang kemasyarakatan dan kebajikan, beliau turut menyumbang bakti di dalam menjalankan tugas dan tanggungjawab sebagai  Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Masjid Aisyah Kampung Tanjung Padang Terap Kanan, Setiausaha Pusat Pengajian Islam Darussolihin Bukit Tembaga, Kuala Nerang Kedah, sebagai Juruaudit Dalam Koperasi Pegawai Tadbir Negeri Kedah (KCS) dan Ketua Kumpulan Marhaban dan Berzanji Kampung Tanjung , Padang Terap Kanan.          

            Yang Berbahagia Dato’ Haji Mohd. Zohdi telah menghadiri beberapa kursus / seminar di luar negara  yang di antaranya ialah : “ Friendship Programme For The 21st Century ‘’ di Jepun pada 07 Jun hingga 06 Julai 1995, Program Malaysian Leadership Development Programme For Middle Management Level (Manager) di Osaka International Centre (OSIC) Jepun pada 29 October hingga 18 November 2006, Persidangan Green City For Human Betterment 2012 Earoph World Congress di Daegu, Korea Selatan pada 12 October hingga 18 October 2012, Seminar IFHP 100 Centenary Congress A Tomorrow For Cities, For People, By People di University Collage, London pada 8 Jun hingga 13 Jun 2013 dan Strategic Leadership Course Kedah Civil Service And State Government – Linked Companies di Asian Institute Of Management di Makati, Manila Filipina pada 15 October hingga 20 October 2015.

            Di masa lapang Yang Berbahagia Dato’ Haji Mohd. Zohdi mengisi ruang dengan aktiviti membaca, berkebun, marhaban / berzanji dan bermain Golf.

 
Kemaskini Terakhir: Selasa, 2 Jun 2020 - 1:09pm