MENU

Tahukah Anda (Bumi)?

  1. Bumi adalah satu-satunya planet dalam Sistem Solar yang mengandungi air dalam tiga bentuk: sebagai pepejal (ais), cecair (laut, hujan, dll) dan sebagai gas (awan).

  2. Bumi berusia hampir lima bilion tahun, walaupun kehidupan (yang menyerupai hidup kita) hanya wujud di planet ini sejak 150 juta ke 200 juta tahun lalu. Ini bermakna bahawa kehidupan hanya wujud di Bumi selama 5%-10% hayatnya.

  3. Bumi dan Utarid merupakan dua planet yang paling sesak dalam Sistem Solar. Ini bermakna bahawa zarah di dalam planet-planet ini adalah yang paling padat.

  4. Bumi bergerak semakin perlahan. Wujud saat tambahan dalam setiap beberapa tahun, yang akan menggantikan masa yang terbuang. Berjuta tahun dahulu, sehari di Bumi mengambil masa 20 jam. Dipercayai bahawa dalam masa berjuta tahun akan datang, sehari di Bumi akan mengambil masa 27 jam.

  5. Pusat bumi, iaitu terasnya, adalah bersifat lebur. Ini bermakna bahawa ia adalah batu cair yang kadangkala meletus ke permukaan melalui letupan gunung berapi. Teras ini adalah 7,500C, lebih panas daripada permukaan Matahari.

  6. Dari jauh, Bumi adalah planet yang paling cerah. Ini adalah kerana cahaya matahari dipantulkan daripada perairan planet ini.

Kemaskini Terakhir: Selasa, 16 Oktober 2018 - 1:19am